NASIL ERKEN EMEKLİ OLURUM?

NASIL ERKEN EMEKLİ OLURUM?

Nasıl erken emekli olurum?

İstanbul’dan bir okurumuz soruyor:“Bünyamin bey, 21.02.1958 doğumluyum. İlk 1 Nisan 1981’de çalışmaya başladım; ama arada çok boşluk var, günlerim eksik. Şuan SSK’lı olarak çalışıyorum. T.C. Kimlik numaram ve hizmet dökümümü ekte gönderiyorum. En kestirmeden nasıl emekli olurum? Askerliğimi 1978’de yirmi ay yaptım. Askerliğimi ödesem faydası olur mu? Fazla emekli maaşı almam için ne tavsiye edersiniz?”



Sayın okurum, bilindiği üzere sigortalılar ilk işe giriş tarihlerine göre emeklilik sisteminde kademeye tabi oluyorlar.



2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu öncesinde çalışmaya başlamış olanlar için kademeli sistem olduğundan ilk işe giriş tarihinin önce olması emekliliği etkileyebiliyor.



Bu kapsamda askerlik borçlanması da ilk kez sigortalı olunan tarihi geriye çektiğinden daha erken emekli olmayı sağlayabiliyor.



Bu çerçevede en erken nasıl emekli olabilirsiniz, askerlik borçlanması yapmanız işinize yarar mı? Bu soruların cevaplarını tüm okurlarımızı bilgilendirecek şekilde ayrıntılı olarak açıklayalım.



Kademeli Sisteme Tabisiniz



Öncelikle şunu söylemek gerek, ilk işe giriş tarihiniz olan 01.04.1981’e göre yaşlılık aylığı alabilmek için 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme gün sayısı ve 46 yaş şartlarına tabisiniz.



Yaşınız zaten çoktan dolmuş, şuan 56 yaşındasınız. Sigortalılık süreniz de çoktan dolmuş bulunuyor.



Ancak emekli olabilmek için prim ödeme gün sayınız epey eksik. Bugün itibari ile 3854 gün prim ödemeniz söz konusu.



Halen sigortalı olarak bir işverenin yanında çalışmaya devam ettiğiniz için eksik kalan 1146 günü ödemeye devam ederseniz yaklaşık üç yıl iki ay sonra (2017 yılı Ekim ayı başında) emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.



Askerlik Borçlanması Yapmak Gerekir mi?



Öte yandan askerlik borçlanması yapmanız halinde emeklilik açısından avantajınızın doğması, daha erken emekli olabilmeniz mümkün.



Eğer 5 ay 7 gün askerlik borçlanması yaparsanız ilk işe giriş tarihiniz 24.01.1980 tarihinden önceye gelir ve emeklilik şartlarınız bu kez 25 yıl sigortalılık süresi 45 yaş ve 5000 gün prim ödeme gün sayısına dönüşür.



Başka bir deyişle, askerlik borçlanması eksik günlerinizi 75 gün azaltır.



5 ay 7 gün askerlik borçlanması işinize yarıyor olsa da 20 aylık toplam 600 gün askerliğinizin tamamını borçlanmanızı tavsiye ederiz.



Böylece eksik günlerinizi epey bir azaltır, daha erken bir tarihte emekli olabilirsiniz.



Borçlanması asgari ücretten yaparsanız bugün için toplam 7557 TL 6 Kuruş ödeyeceksiniz.



Ücretiniz Yüksek Bildirilmeli



600 gün askerliğinizi borçlanmanız halinde emeklilik için 546 gün eksiğiniz kalır.



Şuan olduğu gibi eski tabirle SSK’lı yeni tabirle 4/1-(a)’lı olarak çalışmaya devam eder iseniz Şubat 2016 sonunda emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.



Emeklilik dilekçesini verdiğiniz gün itibari ile emekli maaşınız işlemeye başlar, bağlandığında biriken maaşlarınızı toplu olarak alırsınız.



Gönderdiğiniz hizmet dökümüne göre halen çalışmaya devam ettiğiniz işyerinizde asgari ücret üzerinden sigortalı olarak bildiriliyorsunuz.



Eğer ücretiniz SGK’ya asgari ücret üzerinden bildirilmeye devam ederse her ödediğiniz ay için gelecekte alacağınız maaş 2-3 TL düşer.



Ancak maaşınızın brüt 2500 TL (Net ücrette yaklaşık 2000 TL) civarında bildirilmesi halinde gelecekte alacağınız maaş düşmez, sabit kalır.



Bu yüzden eğer ücretiniz düşük bildiriliyor ise gerçek tutarına çekilmesi için işvereninize baskı yapın.



Kısmi Emeklilik Mümkün



Alternatif olarak çalışmaya devam etmek istemiyor iseniz mevcut günleriniz üzerinden kısmi emekli olabilirsiniz.



Kısmi emeklilik, asgari 3600 gün prim ödeme gün sayısı olan kişilerin durumuna göre 60 veya ona yakın yaşlarını doldurmaları halinde tabi olduğu yaştan emeklilik hakkıdır.



Kısmi emeklilik prim günü eksik olan ancak yaşlanmış kişilere bir nevi pozitif ayrımcılıktır.



Çalışmaya devam etmek istemiyorsanız ve şimdiki işinizden ayrılıp emekliliği beklemeniz halinde 59 yaşınızı ikmal edeceğiniz 21 Şubat 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.



Ancak askerlik borçlanması yolunu tercih ederseniz bir yıl daha erken emekli olacağınız belirtmemiz gerek. Bu nedenle askerlik borçlanması yapmanızı ve son ödeme günleriniz için de en az 2500 TL brüt ücret üzerinden SGK’ya bildirilmenizi sağlamanızı tavsiye ederiz.



Bünyamin Esen

memurhaber.com