ŞİRKETLERE, BELEDİYELERE 'BAĞIMSIZ DENETÇİ' LAZIM

ŞİRKETLERE, BELEDİYELERE 'BAĞIMSIZ DENETÇİ' LAZIM

ŞİRKETLERE, BELEDİYELERE 'BAĞIMSIZ DENETÇİ' LAZIM...(Şakir Süloğlu) -24.05.2015

Türkiye'mizde Bağımsız Denetim dışında kalan yaklaşık 70 bin Anonim Şirkete, Büyükşehir, il ve ilçe Belediyelerine, belli büyüklükteki Limited Şirketlere, sayıları binlerce olan tarımsal kooperatifler ve tarım dışı kooperatifler, bunların Üst Birliklerine “Bağımsız Denetim” getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Şöyleki, eskiden başta anonim şirketlere “Murakıp” denilen ve sözde şirket yönetiminin faaliyetlerini ve finansal tablolarını (Bilanço, Kar/Zarar tablosu) inceleyip şirketin genel kuruluna imzalı rapor veren bir mekanizma mevcuttu.

Bu murakıplar genel kurulda seçilmelerine rağmen hep patronun yakın çevresi ve genelde hesap-kitap denetiminden anlamayan kişilerden oluşurdu. Yani prosedürü tamamlamak için yapılır hale gelmişti.

Tabi, Türk Ticaret Kanunu'ndaki “Bağımsız Denetim” ve “Bağımsız Denetçi” denilen, birçok devletlerin de uyguladığı ve ülkemizde de hayata geçen sistemle bu murakıplık son bulmuş oldu.

PEKİ NE OLACAK...

Yaklaşık 70 bin Anonim Şirkete, Büyükşehir, il ve ilçe Belediyelerine, belli büyüklükteki Limited Şirketlere, sayıları binlerce olan tarımsal kooperatifler ve tarım dışı kooperatifler, bunların Üst Birlikleri Denetim dışında kaldığından, bunlara da “Bağımsız Denetçi” atanmalı veya seçilmelidir.

İllâ ki Denetim Olmalı mı?

Aslında Denetimden korkulmamalıdır.

Neden?

Çünkü, Bağımsız Denetimde; Bağımsız Denetçilerin ceza kesme yetkileri yoktur. Bu bir. İkincisi, Bağımsız Denetçiler denetim sırasındaki hataların, hilelerin, mevzuata aykırı işlemlerin düzeltilmesini şirket yönetiminden ister ve yaptırır.

Bu da o şirketin daha sonraları maruz kalacağı vergi cezaları, tazminatları vs. önlemiş olur.

Bağımsız Denetimden geçmiş şirketlere Maliye'nin de bakış açısının olumlu olduğunu düşünmekteyim. Çünkü, hiç denetimden geçmemiş şirketler ile Bağımsız Denetimden geçip Bağımsız Denetçinin “Olumlu Rapor”unu alan şirket bir olamaz.

Denetlenen şirkete bakış her zaman hem maliye, hem bankalar ve finans çevrelerince, hem o firma ile alış veriş yapan şirketlerce ve hem de piyasaya verdiği “Güven” açısından önemlidir.

Aslında “Gönüllü” olarak Bağımsız Denetçilere şirketlerini denetletmelidirler.

Onlara olacak faydaları bildikçe bundan kaçmayacaklardır.

KOZMİK ODA ve KOZMİK BİLGİ...

Bağımsız Denetçiler, denetledikleri şirketlerin Kozmik Odalarına ve Kozmik Bilgilerine de vâkıf olmaktadırlar.

O şirketin; imalat, satış, pazarlama, insan kaynakları, tedarik, kâr durumları başta olmak üzere şirketin politikalarının hepsine müdrîk olmaktadırlar.

Bu bilgilerin tümü şirketlerin kozmik odalarındaki kozmik bilgilerdir.

Ancak, Türk Ticaret Kanunumuz ve özellikle Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumumuz (KGK) bu bilgilerin Bağımsız Denetçiler tarafından hiçbir şekilde kullanılmayacağını gözetlemek ve denetlemektedir.

Bu bilgiler Ticari Sır Kapsamına girmektedir. Aksi halde çok ağır cezai müeyyideler Bağımsız Denetçilere uygulanır.

Şakir Süloğlu

bizimkocaeli