Yaşı beklerken çalışmam avantajıma olur mu?

Yaşı beklerken çalışmam avantajıma olur mu?

Yaşı beklerken çalışmam avantajıma olur mu?

1975 doğumluyum. 1996 yılında işe başladım. SGK’dan 15 yıl, 3600 günü doldurduğuma dair belgemi aldım. Kıdem tazminatımı isteyerek emekliliğe ayrılacağım. Yaştan dolayı emekli maaşı alamayacağım (1992 sigorta girişliyim, 8 yıl sonra 48 yaşında emekli maaşını hak ediyorum). 48 yaşında hak edeceğim emekli maaşım nasıl hesaplanacak (Şu anda primlerim en üst sınırdan yatmaktadır)? Önümüzdeki 8 yıl boyunca sağlık primlerim yatacak mı, hastanelerde devlet para ödemeyecek mi? Yaşı beklerken çalışırsam avantajıma mı olur?  Bu durumda primin tavandan yatması ya da yatmamasının emekli maaşıma etkisi hakkında bilgi verebilir misiniz? Z.H

01.01.2000 öncesi, 01.01.2000-30.09.2008 dönemi ve 01.10.2008 sonrası prim günleriniz için üç ayrı kısmi aylık hesaplanacak ve emekli aylığınız bu üç kısmi aylığın toplamından oluşacak. 01.01.2000 öncesi döneme ilişkin kısmi aylığınızın hesabında, 2000 öncesi prime esas kazançlarınızın ortalaması; sonraki iki döneme ilişkin kısmi aylıklarınızın hesabında ise bu dönemlerdeki her yıla ait prime esas kazançlarınızın, kazancın ait olduğu yıldan itibaren aylık talep tarihine kadar geçen yıllar için güncelleme katsayısıyla güncellenecek tutarlarının ortalaması dikkate alınacak.

Bundan sonraki süreçte çalışmanız söz konusu olacaksa, emekli aylığınızın olumsuz etkilenmemesi için primlerinizin yine tavandan ödenmesi gerekiyor. Primleriniz düşük kazanç üzerinden ödenirse, emekli aylığı hesabında esas alınacak kazanç ortalamanız düşer. Bu da emekli aylığınıza olumsuz yansır.

Sigortalılığınızın sona erdiği tarihten itibaren 100 gün sağlık yardımı alma hakkınız var. 100. günün sonunda, evliyseniz eşiniz üzerinden sağlık yardımı alırsınız. Evli değilseniz, zorunlu genel sağlık sigortalısı sayılırsınız. Yaptıracağınız gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödemeniz gerekecek. 

Emekli ikramiyesi farkı için nasıl hareket etmeliyim?

24 Temmuz 2014 tarihinde 37 yıl 8 ay üzerinden Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Öğretmeni olarak emekli oldum. Ocak 2015 tarihinde çıkan 30 yıl üzeri emekli ikramiyesi ile ilgili SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvurdum. Talebimin red yazısı geldi ancak 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açmadım. Bu durumda ben nasıl hareket edeceğim, dava açanlar farklarını almaya başladığında bizim durumumuz ne olur? N P

İdari Yargılama Usulü Kanununa göre, idare mahkemelerinde dava açma süresi 60 gün. Bu süre, idari uyuşmazlıklarda yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren başlıyor.  Davanın yasal süre içinde açılmaması halinde de mahkemece, davanın süre aşımı nedeniyle reddine karar veriliyor. Başvurunuzun reddine ilişkin yazının tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 60 gün içinde dava açmanız gerekiyordu. Yasal bir düzenleme yapılmadığı sürece, dava açanlara ödeme yapılması size de ikramiye ödenmesini gerektirmez.

Şimdi, sonucu hakkında kesin bir şey söyleyememekle birlikte, yeni bir gerekçe ile örneğin, 30 yılı aşan süreye ilişkin emekli ikramiyenizin yargı kararları doğrultusunda ödenmesi için talepte bulunup, bu talebinizin reddini sağlayabilirseniz, dava açma hakkı elde etmeniz söz konusu olabilir.

Sezgin Özcan

YAKLAŞIM