Yevmiye Defteri Kapanış Onayı ve Şirketlerde Resen Terk Konusu

Yevmiye Defteri Kapanış Onayı ve Şirketlerde Resen Terk Konusu

Yevmiye Defteri Kapanış Onayı



6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Ticari Defterler Başlıklı 5.kısmında incelenen

Defter tutma yükümlülüğüne göre ilgili mevzuatın 64. Maddesi’nin 3. Fıkrası hükmünde; “Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılır.” İfadesi yer almaktadır.



6 Haziran 2013 tarih ve 28669 sayılı Resmi Gazete’de Yayınlanan “Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’e göre; Yevmiye defterlerinin kapanış tasdikinin izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar notere ibraz edilip, son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması gerekmektedir.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve İlgili Tebliğ hükümlerine göre mükelleflerin 2013 yılı yevmiye defterlerinin kapanışlarını, 30.06.2015 tarihine kadar notere tasdik ettirmeleri gerekmektedir.

Bu yükümlülüğe uyulmamasının 2015 yılı için yasal yaptırımı 4.934,00 TL idarî para cezasıdır.

MÜNFESİH ŞİRKETLERDE 1 TEMMUZ TARİHİ VE RESEN  TERK  KONUSU

Bilindiği gibi,  6552 sayılı kanunun  133. Maddesi ile; 6102 sayılı kanunun  geçici 7. Maddesine bir hüküm eklenmiş olup,  bu hükme göre,  1.7.2015 tarihine kadar münfesih durumda olan  anonim ve limited şirketler için  ticaret sicilinden  kayıt silme konusunda  önemli bir kolaylık getirilmiştir.[1]

Buna göre,

1)  Sermayesini arttırmayan anonim ve limited şirketler ile kooperatifler 1 Temmuz 2015 tarihine kadar gerekli işlemleri  yapmaları halinde tasfiyeleri  sonuçlandırılacaktır.

2)  Bu konuda  ticaret sicil müdürlükleri münfesih duruma düşmüş anonim ve limited şirketleri  belirleyip,  konuyla ilgili  yönetmelik hükümlerine göre münfesih şirketlere yazılı ihtar çekecektir.

3)  Ticaret sicil müdürlüğü tarafından  yapılan ihtar üzerine ilgili  şirket ortakları  kendi  aralarında  tasfiye memuru  tespit edip, ticaret siciline bu konuda bilgi verecektir.

4)  Yapılan ihtar ve ilan  üzerine  müddeti içerisinde  tasfiye memurunu  bildiren  şirket ve kooperatiflerin  tasfiye memurları ve  tasfiye adresi  ilgili  ticaret sicil müdürlüğü tarafından  tescil ve ticaret sicil  gazetesinde ilan  edilecektir.  Bu konuda ayrıca,  ilgili  odanın  internet sitesinde de ilan yapılır.

5)  Münfesih duruma düşen şirketlerin  1 temmuz 2015 tarihine kadar işlemlerini tamamlamaması halinde kayıtları  otomatik olarak  silinecektir. Bu gibi şirketlerin   aktiflerine kayıtlı  gayrimenkulleri  var  ise  bunların  ticaret  sicilinden  kayıtları terkin edildikten (10) yıl sonra hazineye gayrimenkuller intikal edecektir.

6)  Münfesih duruma düşen şirketlerin  vergi ve SGK  borçları var ise,  bunlar genel hükümlere 6183 sayılı yasanın  ilgili  hükümlerine göre takip ve tahsilleri sürdürülecektir.

7)  Münfesih duruma düşen  şirketlerin  e-beyan  özel usulsüzlük cezaları var ise bunlar için  1.8.2009 tarihi öncesi cezalar  vergi mahkemesi ile terkin edilmektedir.

8)  Münfesih duruma düşmüş şirketlerin  aktifinde  mevcut gayrimenkulleri  var ise, bunların  satılması  veya  ortakları  adına  çıkış yapılması  sağlanmalıdır.  Aksi takdirde bu gayrimenkuller yukarıda izah edildiği üzere (10) yıl  içerisinde  hazineye  intikal  etme riski mevcuttur.

Av. Nazlı Gaye Alpaslan

hurses.com.tr






[1] Bkz. 10.09.2014 gün ve 6552 sayılı yasa 133.maddesi ile, 6102 sayılı kanunun geçici 7. Maddesi 1.fıkrasındaki süre 1.7.2015 tarihi olarak değiştirilmiştir.