KDV Tevkifat Uygulamasında Değişiklik

KDV Genel Tebliğinde Değişiklik

1) Tevkifat Uygulamasındaki KDV Dahil 1.000,00 TL tutarındaki sınır, 01.07.2021 tarihinden itibaren KDV Dahil 2.000 TL’ye yükseltilmiştir.

 

Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliğinin I/C Mükellef ve Vergi Sorumlusu kısmının alt kırılımı olan (I/C-2.1.3.4.1) tevkifat uygulamasında sınır’ da yer alan;

 

Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmamaktadır.

 

Bu tebliğin 3’ncü maddesiyle yapılan değişikliğe binaen; 01.07.2021 tarihinden itibaren başlamak üzere; kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL’yi aşmadığı takdirde hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır.

 

2) Finansman gider kısıtlamasına tabi giderlerle ilgili yüklenilen KDV indirilebilecektir.

 

Tebliğin 9’ncu maddesinde yapılan düzenlemeye göre; finansman gider kısıtlamasına tabi olan kurumlar vergisi mükelleflerin finansman gider uygulamaları nedeniyle, Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak dikkate alınan kısımla ilgili yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılabileceğine dair açıklamaya yer verilmiştir.

 

Bu kapsamda KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/C-2.1) İndirim- İndirilmeyecek KDV- Genel açıklama başlıklı bölümünde yer alan “ç)” bendinin ikinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.

 

“Bununla birlikte, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 41’nci maddesinin birinci fıkrasının 9 numaralı bent ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11’nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendindeki gider ve maliyet unsurlarından bir kısmının indiriminin kabul edilmeyeceğine yönelik düzenleme 3065 sayılı Kanunun 30/d maddesi hükmü ile paralellik arz etmektedir. Doğrudan işletmenin faaliyetiyle ilgili olan bu giderler için yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılamaması, KDV’nin temel prensibi olan işle ilgili giderler için yüklenilen vergilerin mükellef üzerinde kalmaması prensibi ile de çelişmektedir.

 

3065 sayılı Kanunun 29/5’nci maddesinin verdiği yetki çerçevesinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 41’nci maddesinin birinci fıkrasının 9 numaralı bendi ile 5520 Kurumlar Vergisi Kanununun 11’nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi kapsamında gider ve maliyet unsurlarından indirimi kabul edilmeyen kısma ilişkin 3065 sayılı Kanunun 30/d maddesi hükmünün uygulanmaması uygun görülmüştür.”

 

(Bu değişiklik tebliğin yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

 

3) Yapılan diğer düzenlemelere göre kısmi tevkifat uygulamasıyla alakalı olarak;

 

-Sigorta raesürans ve emeklilik şirketleri kısmi tevkifat uygulaması kapsamına dahil edilmektedir.

 

-Sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen ve faturası Sosyal Güvenlik Kurumuna düzenlenen sağlık hizmetleri tevkifat kapsamı dışında tutulmaktadır.

 

-Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri dışında KDV mükellefi olmayan alıcıların tevkifat uyguladığı işlemlerde, haksız tevkifat nedeniyle düzeltmenin ne şekilde yapılacağına ilişkin açıklamalara yer verilmektedir.

 

-İstisna kapsamında mal ve hizmet temin etmek isteyen ulusal güvenlik kuruluşlarınca, söz konusu mal ve hizmetlerin istisna kapsamında olduğuna dair Gelir İdaresi Başkanlığından uygunluk bildirimi alınacaktır. (II-B-7 Ulusal Güvenlik Amaçlı Telim ve Hizmetler İlişkin İstisna)

 

-Gayrimenkul yatırım fonları ile gayrimenkul yatırım ortaklıkları, yetki belgesi aranmaksızın, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerden sayılmaktadırlar. (III_A-4.9 – İkinci El Araç ve Taşınmaz Ticareti- Bu değişiklik tebliğin yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

 

-Aynı vergilendirme döneminde birden fazla konuda veya işlem türünde iade hakkı bulunan mükelleflerin bunların bazıları için iade hakkını kullanmaması mümkün hale gelmektedir. (IV/D-1- İadesi Talep Edilecek KDV – Bu değişiklik tebliğin yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

 

Bu tebliğle yapılan değişiklikler yukarıda yürürlük tarihleri belirtilmeyen değişiklikler 01.07.2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girmektedirler.

 

(Resmi Gazete: 03.06.2021 tarihli 31500 sayılı)


Berker Bostancı