Kimler 4/a (SSK) kapsamında prim ödeyebilir?

Kimler 4/a (SSK) kapsamında prim ödeyebilir?

Bireysel SSK nasıl ödenir, kimler yatırabilir, başvuru nereye ve nasıl yapılır? Ödenen primler 4/a kapsamında sayılır mı?

Herhangi bir sigortalılık kapsamında zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayanlar, isteğe bağlı sigortalı olarak kendi primlerini yatırabilirler. İsteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak kabul edilir. Başvuru, kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile yapılır.

Ay içinde 30 günden az çalışanlar ile kısmi süreli çalışanların isteğe bağlı sigortalı olarak ödedikleri primler, 5510 sayılı Kanunun ek-5. maddesi kapsamında tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların ödedikleri primler, Ek-6. madde kapsamında ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlar ile kısmi süreli iş sözleşmesiyle birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sanatçılardan ay içerisindeki çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar tarafından ödenen primler 4/a (SSK) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir.

 

Emeklilik yaşınız prim gününüze göre belirlenir

1969 Nisan doğumluyum. 1987’de SSK girişim var. 2000’e kadar primimde sıkıntı yok. 2000’de devlette geçici işçi olarak çalışmaya başladım. 2007’de sözleşmeli personel, 2011’deki KHK ile memur oldum. Kadroya geçtiğimizde SSK’da 6080 gün primim vardı. Hizmet birleştirmesini ne zaman yapalım? Bir de ne zaman emekli olabilirim, yaşımda değişme olur mu?

Hizmet birleştirmesini (intibakınızı) bir an önce yaptırmanızda yarar var. 4/c (Emekli Sandığı) statüsünden emeklilik için 25 tam yıl (9000 gün) hizmet süresi/prim günü şartına tabisiniz. Yaş şartınızın tespitinde ise 1987 yılındaki sigorta başlangıcınız değil, 1 Haziran 2002 tarihi itibarıyla mevcut olan hizmet süresi/prim gününüz dikkate alınacağından, 1 Haziran 2002 tarihi itibarıyla mevcut olan prim gün sayınıza ilişkin bilgi gerekiyor.

 

Kızımın yetim aylığı kesilir mi?

Ben öğretmenim. Bekâr iki kızım var. Ben Emekli Sandığından emekli olup vefat eden eşimden dul, kızlarım da annelerinden yetim maaşı almaktadırlar. Kızımın biri 4/B sözleşmeli olarak bir kurumun sınavını kazandı. Kızım işe başladığında annesinden maaş almaya devam eder mi yoksa maaşı kesilir mi? İşe başlayan kızımın maaşı kesilirse diğer kızımın aldığı maaş oranında bir değişiklik olur mu?

Eşinizin sigortalılık statüsünü belirtmemişsiniz. Eşinizin sigortalılık statüsü Emekli Sandığı idiyse, işe başlayacak kızınız 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olursa annesinden yetim aylığı almaya devam eder. 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olursa yetim aylığı kesilir. Aylığın kesilmesi durumunda diğer kızınıza bağlanan aylığın oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükselir.

Eşinizin sigortalılık statüsü 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) kapsamında idiyse, kızınız hangi kapsamda sigortalı olursa olsun yetim aylığı kesilir. Bu durumda diğer kızınızın aylık bağlama oranı değişmez.

SEZGİN ÖZCAN

SÖZCÜ