KISA ÇALIŞMA ÖDENEKLERİ BERABERİNDE CEZA

Hilal ÖZDEMİR, S.M. Mali Müşavir

KISA ÇALIŞMA ÖDENEKLERİ BERABERİNDE CEZA,

Tüm Dünya genelini yakından sarsan Covid-19 hastalığı ile beraberinde gelen ekonomik çözümler arasında en yaygın olarak tüm işletmelerin kullandığı kısa çalışma ödeneği söz konusu olmuştu. Peki, işveren kısa çalışma ödeneğinden yararlandırdığı için rahat bir nefes alabilecek mi?

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN HIZLI GİRİŞİ

Söz konusu ödenek uzun yıllardır yürürlükteydi. Ancak, covid-19 sebebiyle hayatımıza birden giriş yaptı. Ödenek ile ilgili mevcut şartlar içerisinde yapılan ilk iyileştirme son 60 gün hizmet akdine sahip olması ile birlikte son 3 yılda 450 günlük priminin olması gerekliliğiydi. Bu şartlarında yanı sıra en önemlisi de çalışanın daha önce işsizlik ödeneğini almamış olması da geliyordu. Birçok firmanın mağduriyeti bu iyileştirme ile giderildi. Mart ayı ile birlikte başlayan kısa çalışma ödenek başvuruları Türkiye genelinde yoğunluk olması sebebiyle müfettişlerin incelemeye almalarını da aksattı. Bu nedenle İŞKUR tarafından daha hızlı bir şekilde farklı çözümlenme yapılmaya başlandı. Serbest Muhasebeci ve Mali müşavir meslektaşlarım bu dönemlerde ek olarak bu başvuru ve ödeneklerle uğraşmakla yoğunlaştı. Ödemeyi kabul ettirmek sonrasında elbette başka sonuçlar doğurabiliyor.

HİLE İSTİSMARA NEDEN OLUR

İşveren bu ödenekleri istismar ederek çalışan personelini çalışmadı olarak gösterdiğinde bununla birlikte cezayı almayı göze almış demek oluyor. Hem ödeneğini alıp hem de çalıştırdığın personel için bir yaptırım söz konusu elbette olacaktır.  Covid-19 salgını ile birlikte hayatımıza hızlı bir şekilde aldığımız sadece mali durumlarını toparlamaları amacıyla, İŞKUR aracılığıyla verilen kısa çalışma ödenekleri ile ilgili bu durumu istismar ettiklerine dair şikâyetler ve kanıtlar doğrultusunda işverene yüksek miktarlarda ceza söz konusu olacaktır. Bu konu ile ilgili çok sayıda şikâyetin söz konusu olduğunu vurgulayan İŞKUR bu konuda gerekli önlemleri de almakla birlikte işverenden faizi ile birlikte geri alması söz konusu olabilir.

NORMALLEŞME SÜRECİ İLE BİRLİKTE

Yaşanılan yoğunluk nedeniyle uygunluk tespitlerinin tam anlamıyla yapılamaması sebebiyle çoğunluğa kısa çalışma ödenekleri verildi. Bu da beraberinde yapılacak kontrollerde geri iadeleri talep hakkı doğuruyor. Normalleşme süreci ile birlikte bu kontrollerin tamamlanması bekleniyor. Kontroller tamamlandıktan sonra hukuka uygun bir şekilde geri dönüşler gerçekleştirilecek.

İŞÇİYE FESİH HAKKI

İŞKUR tarafından yapılacak incelemeler ile birlikte işçiye de bu konuda söz hakkı doğuyor. İşçi hem çalışıp hem de kısa çalışmadan yararlanmışsa bu durumda işveren tarafından eksik ödeme yapılmış demektir. Bu doğrudan işçiye noter aracılığı ile ücretini isteme hakkı tanımaktadır. Bu ihtara rağmen ödemesini alamaması durumunda işçi haklı fesih nedeniyle kıdem ve ihbar haklarını da talep ederek sözleşmeyi fesih edebilir. Tam zamanlı çalışmayacaklarını bildiren işverenler işçinin çalışması durumunda işsizlik ödeneklerinin süresini de azaltmış oluyor. 

Saygılarımla,

Hilal ÖZDEMİR

S.M. Mali Müşavir

takvim.com.tr