Youtube Ve Google Adsense Gelirlerine Cezalı Vergi Tarhiyatı

Cengiz TÜRK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Vergi Mükellefi Olmayanların Youtube Ve Google Adsenseden Elde Ettikleri Reklam Gelirlerinden Dolayı Cezalı Vergi Tarhiyatı Var

Bu yazıda yaşadığımız somut olay nedeniyle youtuberlar ve Google Adsense üzerinden elde edilen gelirler için bu geliri elde eden kişiler tarafından vergi kaydı açtırmadan elde etmiş oldukları gelirler neticesinde ilgili Gelir İdaresi tarafından tespit edilen gelirler için bu kişilere re’sen açılan inceleme ve vergi tarhiyatının sonuçlarının neler olduğunu açıklamaktır.

İnternet hayatımızın olmazsa olmazları arasına girdi.İnternet aracılığıyla çok çeşitli sosyal medya platformlarında görsel reklamlar hazırlanıp sunulmaktadır.

Google Adsense Google tarafından dijital reklamların yayınlandığı platformun reklam sağlayıcısıdır. Google Adsense tarafından alınan reklam Google tarafından çeşitli sosyal medya platformlarında yayınlanmaktadır. Yayınlanan reklamlar izlenmesi ve tıklanması sayesinde Google tarafından belli bir ücret karşılığı reklam gösterimleri için hesap sahiplerine ödeme yapılmaktadır.

Youtuberlar kendilerinin video çekerek yani kendi içeriklerini üreterek hazırladıkları videoları kendi kanallarında Google‘ye para karşılığı yayınlatabildiği gibi kullanıcı hesaplarının profesyonel sosyal medya ajansları aracılığıyla yönetilmesinden de gelir elde edilebilmektedirler. Youtuberlar videoların izlenmesi karşılığı kazanılan reklam gelirleri Google Limited İrlanda tarafından yapılan ödemeler ile Türkiye'deki banka hesaplarına yatmaktadır.

Google Adsense ödemeleri ay boyunca oluşan kazançların takip ettiği ay başından itibaren ilgili kişilerin banka hesaplarını yatırılmaktadır.

İnternetin hızla yayılması çok çeşitli sosyal medya mecralarının oluşmasından dolayı internet reklam pastasında çok büyük bir yer almış durumdadır. Bu reklam pastasının bu kadar büyümesi karşısında devletlerde reklam pastasından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi yoluna gitmiş bulunmaktadır.

Devletlerin reklam gelirlerinden elde edilen gelirlerden vergi almak istemeleri üzerine youtuberlar ve Google Adsense üzerinden internet siteleri vasıtasıyla reklam geliri elde eden kişilerin bu gelirleri dolayısıyla vergi mükellefiyeti açtırmaları gerektiği halde vergi mükellefiyeti açtırmamaları nedeni ile ilgili Gelir İdaresi tarafından Google İrlanda tarafından bu kişilerin Türkiye'deki banka hesaplarına İrlanda üzerinden yapılan ödemeler incelenerek Youtuberlar ve Google Adsense geliri elde eden kişilerin Gelir İdaresince re’sen Gelir Vergisi, Gelir Geçici Vergi ve KDV mükellefiyeti yönünden vergi tarhiyatları yapma yoluna gidilmiştir.

VUK’a göre Ceza Yaptırımları Nedir ?

Somut olayda;Gelir İdaresi,Google İrlanda Limited üzerinden elde edilen gelirler yönünden ilgili kişilerin mükellef olup olmadıklarını tespit için Gelir İdaresi Başkanlığı Yönetim Bilgi Sistemleri üzerinden bu kişilerin ilgili yıldaki defterlerini tasdik ettirip ettirmediklerini, belge bilgilerinin olup olmadığını,Gelir Geçici Vergi Beyannamesi, Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisi mükellefiyetinin bulunup bulunmadığı yönünde yaptığı araştırma neticesinde vergi mükellefleri nezdinde Vergi Müfettişi tarafından Vergi İnceleme raporu hazırlanmaktadır.

Hazırlanan bu vergi inceleme raporunda vergi müfettiş tarafından Yıllık gelir vergisi için ilgili mükellefin ilgili yıldaki defterlerini tasdik ettirmemiş olduğu ve defterlerin ilgili yılda tutulmamış olmasından dolayı 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 252/I-2 ve 8. maddeleri uyarınca 1. derece usulsüzlük cezası kesilmesi gerektiğini Diğer taraftan aynı fiiller Vergi Usul Kanunu 30/3 maddesi hükmü uyarınca mükellefin dönem kazancını re’sen takdirini de gerektiğini ve 1. derece usulsüzlük cezasının VUK’n 352’inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 2 kat olarak kesilmesi; ancak ceza uygulamasında Vergi Usul Kanunu 336 maddesi hükmünün göz önünde bulundurulması gerektiğini,

Mükellefe Vergi Usul Kanunu 353 maddesinin 1’inci bendine göre fatura düzenlememekten ve fatura almamaktan dolayı özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerektiği,

Katma Değer Vergisi ve Gelir Geçici Vergi mükellefiyeti için mükellefin ilgili yılda elde ettiği gelirlerini kayıt ve beyan dışı bıraktığı yasal defterlere intikal ettirmediği gerekçesiyle ikmalen tarhiyat konusu oluştuğu,

213 sayılı Vergi Usul Kanunu 30/4 ve 6. maddeleri gereğince re’sen gelir vergisi tarh edilmesi gerektiği tarh edilen vergiden dolayı mükellef adına 213 sayılı VUK ‘nun 341 ve 344 maddeleri gereğince 1 kat Vergi Ziyaı cezası kesilmesi gerekmektedir.

Genel Değerlendirme

Yapılan vergi tarhiyatında kazancı ticari kazanç olup olmadığı hususunda elde edilen gelirin sürekli bir faaliyet olup olmadığı değerlendirmelidir. Google Adsenseden elde edilen gelirler bir yıl içerisinde birkaç ay elde edilmiş olması kazancın süreklilik arzetti varsayımıyla tahriyat yapılmıştır.Somut olayda iki yıl gelir elde edilmiştir.

Vergi müfettişi tarafından hazırlanan raporlarda tahriyat yapılırken mükellefin elde etmiş olduğu Google Adsense ve Youtube gelirleri için İrlanda üzerinden TÜRKİYE’deki banka hesaplarına yatan gelir tutarları dikkate alınmıştır.

Bu gelirin elde edilmesi için yapılan giderlerin tespit edilebildiği ölçüde mükellef lehine gider olarak dikkate alındı ancak yaşadığımız somut olaylarda giderlerin yüzde 50'si Gider olarak kabul edildi maliyet giderleri gelirle orantılı olarak gerçek anlamda araştırma yapılmadan %50 gider kalemi olarak kabul edilerek tarhiyat yapılmaktadır. Somut anlamda gelir gider dengesi oluşturulmadığından özellikle Gider olarak %50 gider kabul edilmesi, adına tarhiyat düzenlenen mükellefin durumu Vergi Mahkemesine taşınması halinde mahkemeden olumlu sonuç alabileceği kanaatindeyiz.

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 1. maddesinde; Türkiye'de ticari, Sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir, denmektedir

Youtube ve Google Adsense aracılığıyla verilen reklamlardan yine Katma Değer Vergisinin 11. maddesinin 1-a bendine göre ihraç teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin vergiden istisna olduğu hükmü altına alınmıştır.

Vergi müfettişi tarafından hazırlanan tarhiyat raporunda KDV için düzenlenen 1 kat vergi ziyaı cezası için bu hizmetten Türkiye içinde mi Türkiye dışında mı yararlanıldığının tespiti müspet anlamda yapılmadan hizmetten sadece Türkiye'de yurt içinde faydalandığı düşüncesiyle tarhiyat yapılmıştır.

Tavsiye

Youtube ve Google Adsense üzerinden reklam ve içerik geliri elde etmeyi düşünenler önce sinde bir mali müşavirden bilgi alarak yola çıkmalı.Yoksa elde edilen gelirden daha fazla bir ceza ile karşı karşıya kalınmaktadır.İşin sonunda astarı yüzünü geçmektedir.

Cengiz TÜRK

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir