Bu hizmetleri akrabalarına yaptıranlar teşvikten yararlanamaz

İlave istihdama sağlanan 700 TL’lik prim teşviki, ev hizmetleri kapsamında gündelikçi, çocuk bakımı gibi işlerde çalıştırılan kişilere uygulanıyor. Ancak bu hizmetleri akrabalarına yaptıranlar teşvikten yararlanamaz.

5 SORU 5 CEVAP

1- Soru: 700 TL’lik devlet teşviki kapsamında, ev işleri ve çocuk bakımı için bize yardım eden birinci derece akrabamı teşvik kapsamında sigortalı yapabilir miyim? (Hakan S)

istihdama sağlanan 700 TL’lik prim teşviki ev hizmetleri kapsamında gündelikçi, çocuk bakımı gibi işlerde çalıştırılan kişiler için uygulanıyor. Ancak bu teşvikin suiistimal edilmesini engellemek amacıyla aynı hane içinde yaşayan üçüncü derece akrabaya kadar olan kişiler için teşvikten faydalanılamıyor. Dolayısıyla birinci derece akrabanız için bu teşvikten faydalanamazsınız.

İSTİFA EDEN KIDEMİ ALAMAZ

2- Soru: 01.08.1979 da 10 ay SGK’lı olarak çalıştım. 01.08.1980 ile 1990 sonu istifamı verdim doğum nedeniyle. Sonrasında 3,5 yıl isteğe bağlı hizmet birleştirmemi yaptım. 01.08.1999’da emekli oldum SGK’dan. Bu durumda emekli ikramiyesi alma hakkım var mı? Varsa ne işlemler yapabilirim?

Cevap: İşçiler emekli ikramiyesi değil, kıdem tazminatı alabilirler. Kıdem tazminatları da SGK değil, işveren tarafından ödenir. Dolayısıyla sizin durumunuzda istifa ederek ayrıldığınız işyerlerinden doğum dışında başka bir neden yoksa istifa etmeniz için kıdem tazminatınızı alamazsınız.

1261 gün daha prim ödenmeli

3- Soru: 05.11.1973 doğumluyum, 17.05.1993 SSK girişim. 2010’da Bağ-Kur işyeri açtım bu zamana kadar SSK toplamı 4582. 7 yıl 6 ay Bağ-Kur ve sonrasında SSK var. Şimdi tekrar SSK başladı 8 ay oldu. Bu şartlarda yasa çıksa emekli olur muyum? (Zeki Durmuş)

Cevap: SSK’lı olarak emekli olabilmek için 54 yaş ve 5675 prim günü şartlarına tabisiniz. Bağ- Kur yerine SSK’dan emekli olabilmek için emekli olmadan önceki son 1.261 gün SSK’lı olarak prim ödemelisiniz.

967 TL’nin üstü gelire maaş yok

4- Soru: Benim çocuğum engelli, eşim evde bakım maaşı alıyordu. Rapor bitti yeni rapor çıkarttık. Yüzde 98 rapor ağır engelli. Ama raporu teslim ettiğimizde ‘maaşınız kesilebilir’ dediler. Benim üzerime tarla bahçe bağ miras görünüyor ama bunlardan hiç bir gelir getirisi yok. Benim maaşım 2750 TL. Ne yapabilirim. (Mustafa Tosun)

Cevap: Evde bakım parası alabilmek için engellinin yaşadığı hanedeki kişi başına düşen gelirin 967 TL’yi geçmemesi gerekir.

Hizmet tespitinde zaman aşımı var

5- Soru: 1997 yılında bir şirkette host olarak yaklaşık bir ay çalıştım. İşe girişim yapılmış ancak sigorta primim yatırılmamış. Firma da iflas ettiği için hiçbir belgeye ulaşamıyorum. Sigortamı saydırmak için ne yapmalıyım? (İsmail Cenk)

Cevap: Bu durumun çözümünde iki alternatifiniz var. İlk alternatif eğer işe giriş bildirgesi verilmiş ancak bordro verilmemiş ise işyerinin bağlı bulunduğu SGK’dan ilgili belgenin bulunmasıdır. İkinci ihtimalde ise hizmet tespiti davası açmanız gerekir. Normalde hizmet tespiti davalarında 5 yıllık zaman aşımı süresi söz konusudur. Yani 5 yıllık süre geçtikten sonra işçi bu konuda dava açsa bile hak ileri süremez. Ancak Yargıtay “günsüz işe giriş” durumunda işe giriş bildirgesinin verilmiş olmasının zaman aşımını ortadan kaldıracağı yönünde karar veriyor.

Okan Güray Bülbül 

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/akrabasini-gundelikci-yapan-700-liralik-tesviki-alamaz/haber-776242