2021 YILINDA MATRAH ARTIRIMI NE ZAMAN ÇIKACAK?

2021 YILINDA MATRAH ARTIRIMI, STOK AFFI, KASA VE ORTAKLARDAN ALACAKLAR AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK? 

2021 Yılında Şirket Sahiplerini İlgilendiren En Önemli Düzenleme Ne Olacak ?

Eğer Türkiye’de iş dünyası tarafından bir vergisel/hukuki düzenleme talebi tekrar tekrar gündeme getirilir ise bir noktada o düzenleme gelir. Bazen seçimden önce gelir, bazen taleplere hak verilip seçimle ilgisi olmayan bir vakitte gelir, bazen de o sektör öldüm bittim ben gidiyorum dediği noktada gelir (örnek; inşaat sektörü, ölen biten de aslında patron değil çalışandır..)

Bu sene de yakın zamanda “matrah artırımı” denilen düzenlemenin geleceğini bekliyorum. O kadar çok kaynaktan aynı bilgiyi duydum ki artık neredeyse kesin gözüyle bakıyorum, sadece zamanını net söyleyemiyorum. Büyük ihtimal kurumlardan sonra Mayıs, Haziran

Matrah Artırımı nedir ? diyorsanız, en basit ifade ile belli bir miktar ödeme yapıp şirketinizi vergi incelemesine karşı sigorta ettirmeniz demek.

Bugüne kadar defalarca matrah artırımı düzenlemesi söz konusu oldu.

Ama belki de matrah artırımının en gerekli olduğu dönem 2020 yılında salgının etkisi ile bilançoların alt üst olmasından sonra bu dönem.

Genelde matrah artırımı düzenlemesi ile beraber kasa affı, stok affı ve demirbaş affı gibi düzenlemeler de beraber yasalaşıyor.

Matrah Artırımının ve diğer düzenlemelerin kime ne faydası var ?

Matrah Artırımı-Faturasız mal ve hizmet satmış olanlar, hesabına gelen tutarların bazılarının veya tamamının faturasını kesmeyenler, olası bir incelemede giderlerinin kabul edilmesi konusunda tereddüt duyanlar aldığı eşofmanı şirketine gider yazanlar yani :) veya sadece vergi incelemesi ile muhatap olmak istemeyen, ben şimdi oralara hiç gidemem diyenler

Kasa ve Ortaklardan alacaklar affı-Bildiğiniz üzere limited ve anonim şirketlerde şirket ortağının şirketten para çekmesinin belli vergisel yükümlülükleri var. İşte bu yükümlülükleri yerine getirmeyenler için kasa ve ortaklardan alacaklar affı tam uygun. Çektiğiniz tutarlar için % 1 veya % 3 gibi bir tutar ödeyerek o hesaplayıp temizleyip vergi incelemesinden kurtuluyorsunuz.

Stok Affı- Stoklarınızda ürünler var ama faturasız almışsınız veya satmışsınız faturası yok. Bu tip durumlar için stok affı söz konusu.

Demirbaş Affı- Stok affı ile aynı mantık. Koca makinayı nasıl faturasız alıyorlar onu ben de çözemedim..

Düzenlemelerden faydalanmak için çok dikkat etmeniz gereken bir konu var !!

Bazı şirketler ortaklardan alacaklar hesabı yüksek dikkat çeker veya kasa hesabı çok şişmiş inceleme gelir diye kurumlar vergisi beyannamesinde bu hesaplar yerine başka hesaplar kullanıyor.

Böyle yaparsanız geçmiş olsun.. Sonradan düzeltme yapsanız da faydalanamazsınız yukarıdaki kasa, ortaklar v.b. aflardan

Bu nedenle 2020 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi ekindeki bilançolarda, kayıtlı Kasa varlığı ve ortaklardan alacakların başka hesaplarda gizlenmemesi gerekiyor.

Sonuç Olarak; matrah artırımı çıkınca bu yazıyı editleyeceğim :) Bakalım ne zaman yasalaşacak ?

Evren Özmen

Mali Müşavir 

KAYNAK: https://medium.com