Birden Fazla Sigortalılık Ve Emekliliğe Etkisi

Halk arasında en fazla merak edilen ve doğru bilinen yanlışların başında, birden fazla emeklilik hakkı ve birden fazla sigortalı olunamama hakkı geliyor.

SGK uygulamalarında “sosyal güvenliğin tekliği ilkesi” esastır. Denilmişti.
2011 yılında yapılan değişiklik öncesi aynı anda hem işçi, hem memur, ya da hem işçi, hem patron olunamıyordu. 2011 Yılında çıkarılan 6111 saylı kanun ile birden çok statüde sigortalı olunması durumları çoğalmaya başladı. Bu durum sigortalılık çakışması sorunu da ortadan kaldırılarak, Çakışma halinde hangi sigortalılık statüsünün geçerli olacağının önü açılmış oldu.

2011 yılında yapılan değişiklik sonrası SSK ve Bağ – Kur çakışmalarında yani kişinin aynı anda hem bir işverene bağlı olarak bir şirkette çalışması, hem de ticari bir faaliyette bulunması nedeniyle kendisi tarafından Bağ – Kur’a prim ödenmesi mümkün hale geldi. Bu durumda kişi SSK’lı sayılırken kişiye katkısı ise emekli aylığının yüksek olması oluyor.
Emeklilik işlemlerinde bu iki kuruma ödenen primler toplanarak işlemler tamamlanır. Kişinin seçimine göre Bağkur ve SGK birleştirilir, 6111 sayılı Kanun ile getirilen yeniliklerden biride hem SGK ya hem Bağkur’a prim ödenebilme durumudur, bu durum yanlış algılanarak sanki hem SGK’dan hem de Bağkur’dan emekli olunabileceği  ve  İki ayrı emekli maaşı bağlanacağı şeklinde anlaşılmalar olmaktadır, bu doğru değildir, aynı anda SGK ya ve Bağkur’a prim öderseniz hangi statüde şartlarınız oluşmuş ise  emeklilik şartlarınız ona göre belirlenir.

BİRDEN FAZLA BİR İŞVEREN YANINDA İŞYERİNDE ÇALIŞANLARIN BİLDİRİMLERİ NASIL YAPILIR?
Eğer sigortalı birden daha fazla işveren yanında çalışıyorsa her işveren tüm sigortalılar için verdiği aylık prim ve hizmet belgesi(APHB) ile çalıştırdığı sigortalıyı SGK’ ya bildirir. Sigortalının iki ayrı işveren yanında çalışması halinde, her iki işverende diğer işverenin yanında çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın, normal sigortalılar için verdiği aylık prim ve hizmet bildirgesi (APHB) ile çalışma günü ve sigorta primine esas kazançlarını SGK’ ya bildirir.

SGK TARAFINDAN GÜN VE PRİMLER NASIL DEĞERLENDİRİLİR ?
Elektronik ortamda, işverenler tarafından ayrı ayrı verilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki çalışma günleri ve sigorta primine esas kazançları sigortalının kütüğüne sistem tarafından işlenir. Sigortalının hizmet kütüğünde aynı ay için iki yada daha fazla bildirim yapıldığı görülür. Örneğin sigortalı iki ayrı işyerinde çalışıyorsa , birinci işveren 10 günlük bildirim ikinci işveren ise 30 günlük bildirim yapmışsa, Sosyal Güvenlik Kanununa göre bir ay 30 gün olduğundan bildirimi yapılan günler toplanır, çalışma gününün toplamı 30 günden fazlaysa prim günü, 30 gün olarak kabul edilir. Prim günü hesabında 30 günden fazla olan günler dikkate alınmaz. Aynı sigortalı için birinci işveren tarafından 2000 TL, ikinci işveren tarafından da 4000 TL ücret bildirimi yapılmışsa bu defa bildirilen ücretler toplanır ve o ayın ücretleri bulunur. Ancak ücretler toplandığında sigorta primi tavanını aşıyorsa bu kez aylık ücret bildiriminde tavanı aşan kısım dikkate alınmaz.

EMEKLİLİĞE VE EMEKLİLİK MAAŞINA ETKİSİ VARMIDIR.
Sigortalıların aynı ayda iki ayrı işveren tarafından  bildirimde bulunulması, hem ay içindeki günlerin 30′ a tamamlanması hem de yüksek prime esas kazanç bildirilmesi bağlamında avantajlar sağlayacaktır. Çünkü hem prim günü hem de prime esas kazanç, emeklilik maaşı bağlama ve maaşının miktarını etkileyen faktörlerdendir.

Özgür Kaya 

https://turkgun.com/yazarlar/birden-fazla-sigortalilik-ve-emeklilige-etkisi/