KDV İADE ALACAĞINA BİR BAKIŞ (RECEP ÇAĞLAR Gelir Uzmanı)

Katma Değer Vergisi İade Alacağına Bir Bakış


Katma Değer Vergisi İade alacaklarının mükelleflere en kısa sürede yapılabilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı bugüne kadar bir çok uygulamayı hayata geçirmiştir.

Yürürlüğe konan uygulamalar da Genel olarak, Teminat Mektubu ön planda olmuştur.

Bir farklı uygulama  ise (HİS)  Hızlandırılmış İade Sistemidir.
Hızlandırılmış iade sistemine tabi olan firmalar, iade tutarı bakımından büyük tutarlı iade alanlar ve istikrarlı ihracat gerçekleştiren firmalara sertifika verilmek sureti ile iade işlemlerinin hızlandırılması sağlanmıştır.

Teminat Mektubu karşılığı iade sistemine dayanan uygulamaya ilave olarak,  20.02.2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 24 seri nolu Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği ile yeni bir iade yöntemi  getirilmiştir.
Tebliği incelediğimiz de bazı şartların istendiğini görüyoruz
Bu şartlar,
a) En az 24 dönem (vergilendirme dönemi 3 aylık olanlar için en az 8 dönem) KDV beyannamesi verilmiş olması,
b) Daha önce en az üç vergilendirme dönemine ilişkin iade talebinin sonuçlanmış olması,
c) Kendisi, ortakları, ortaklıkları ve kanuni temsilcilerinin;

- Özel esaslara tabi olmaması, 
- Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimlerince yapılan değerlendirme ve analizler sonucunda bireysel olarak veya organize bir şekilde sahte belge düzenleme tespiti nedeniyle incelemeye sevk edilmemiş olması,
- Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimlerince iade taleplerinin riskli iade kapsamında incelemeye sevk edilmemiş olması,
ç) Tebliğin (IV/A-6.) bölümünün birinci paragrafının (iv) ayrımı ve üçüncü paragrafı kapsamında iade taleplerinin incelemeye sevk edilmemiş olması, dır.

 Ocak/2019 ve sonraki dönem işlemlerinden kaynaklanan, Tebliğin (IV/A-3) bölümünde belirlenen sınırı aşan ve işlem türü itibariyle YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edilebilen nakden iade talepleri;

Standart iade talep dilekçesi, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile Tebliğin ilgili bölümlerinde iade taleplerine ilişkin aranan belgelerin tamamının ibraz edilmesi kaydıyla KDVİRA sistemi tarafından sorgulanır.
S
orgulama sonucunda üretilen “KDV İadesi Ön Kontrol Raporu”na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50’si bu raporun oluşturulmasından itibaren on iş günü içinde mükellefe iade edilir.

KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna göre iade yapılmasını müteakip, iade talebinin tamamına yönelik olarak KDVİRA sistemi tarafından üretilen KDV İadesi Kontrol Raporuna ilişkin kontroller, YMM KDV İadesi Tasdik Raporuna ilişkin kontroller ile vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller genel usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

Mükellefin kalan iade tutarı bu kontrol ve değerlendirmeler sonucuna göre yerine getirilir.
HİS ve İTUS sahibi mükelleflerin bu uygulamadan yararlanması mümkündür. Ancak bu uygulamadan faydalanmak için başvuran mükelleflerin, KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna göre iade edilecek/edilen tutardan sonra kalan iade tutarına ilişkin olarak HİS, İTUS, ATU ve teminat karşılığı iade uygulamalarından faydalanmaları mümkün değildir.
HİS, İTUS, ATU ve teminat karşılığı iade talep ettikten sonra bu iade taleplerinden vazgeçilmesi halinde aynı iade talebi için bu uygulamadan faydalanılması da mümkün değildir.” 

Bu uygulamada ön plana çıkan ÖN KONTROL RAPORU , Mükellefin iadeye konu olan, iade türüne göre  alışlarına ait ve indiremediği (yüklenilen KDV) ile diğer faaliyetlere ait alımlarından dolayı  İndirilecek KDV lere ait listelerin sisteme yüklenmesi sonucu KDVİRA bilgiler sorgulanarak oluşturulan  rapor çıktısıdır.

Raporda mevcur olumsuzluklar tespit edilmekte ve düzeltilmesi için idare tarafından mükellefe veya meslek mensubuna yazı yazılmaktadır.
Tespit edilen işlemlerin beyannameden çıkartılması, Meslek Mensubu Raporunun ilgili bölümlerinin düzeltilmesi iade sürecini uzatmaktadır.
Bir başka süreci uzatan sebep ise, İade ye konu  alacağın beyanının  genel anlamda izleyen ay KDV beyannamesi ile yapılması ve böylece 1 aylık süre geçmiş olması ile birlikte, işletmelerin  muhasebe birimlerinin, bu işlemlerin yanı sıra  personel ve finansla birlikte  yapılmasıdır, bu tip  işletmelerde iade belgelerinin hazırlanması süreci daha da gecikmektedir. 

Mükellef ‘’’’ niçin iade gecikti!!!  Söyleyin YMM ye iade yi hemen alalım !! Raporu Hemen Yazsın!!  gibi isteklerde bulundukları bilinmekte bu durumda hem çalışanlara hem de idareye manevi baskı olarak yansımaktadır. 
İade Sürecini uzatan RAPOR hazırlanma süreçlerinin kısaltılması (KDV listelerinin hazırlanması, karşıt inceleme, iade konusuna göre diğer belgeler, teyitler vs) en etkili çözüm olacaktır. 
Sonuç :
24 No.lu KDV tebliği ile getirilen iade düzenlemesi, Teminat Mektubu ile iade yöntemini tercih etmeyenler için ( Bankalardan yüksek maliyetli mektup almak istemeyenler veya alamayanlar) için bir alternatif olabilir. İadenin temel şartı YMM raporunun tamamlanarak İdareye verilmesidir. Görünen o ki İdare iadeleri hızlandırmak için çalışmaya devam etmektedir.

 Rapor hazırlandıktan sonra süreç  KOLAY ve kısa sürede sonuçlanmaktadır..

Bu süreçte YMM lere mükellefleri tarafından tenkitler çoğalabilir. 30.10.2019


Saygılarımla,

 Kaynak :  GİB 24 No.lu KDV tebliği