İyi bir CV oluşturmak için nelere dikkat edilmeli?

İyi bir CV oluşturmak için nelere dikkat edilmeli?

İyi bir CV oluşturmak için nelere dikkat edilmeli?

İyi bir CV oluşturmanın tek bir "doğru" yolu yoktur. Genel olarak ele alındığında doğru bir CV hazırlamanın farklı yöntemleri olabilmektedir. CV, belirli bir pozisyona odaklanmalıdır. Bu, iki, üç veya dört boş pozisyon için başvuruyorsanız, iki, üç veya dört CV seçeneğiniz olması gerektiği anlamına gelir. Hazırlamış olduğunuz CV'yi bu pozisyonların gerekliliklerine göre hazırlamanız gerektiğini unutmamalısınız.

CV hazırlarken kullanılan bilgiler yapılandırılmalı, mantıksal olarak sıralanmalı ve okunması kolay olmalıdır. CV'de yer alan tüm detaylar bilgilendirici ancak kısa olmalıdır. Çok uzun kelimeler kullanmaktan kaçınmakla birlikte üstü kapalı yazılara yer verilmemelidir. Bununla birlikte kelimeleri kısaltmak isterken konunun anlaşılamayacağı derecede de kısa olmamalıdır.

CV, yazım ve dil bilgisi açısından kesinlikle doğru olmalıdır. Becerilerinize ve yetkinliklerinize zaten bu kadar çok dikkat ettiyseniz, biraz daha zorlayın ve yazımınızın mükemmel olduğundan emin olun. İlk olarak anlatım bozuklukları konusunda dikkatli olduğunuzdan emin olun ve noktalama işaretlerini azami ölçüde doğru yaptın.

Hazırlamış olduğunuz CV'nin meyvelerini toplamaya başladıysanız ve sık sık iş görüşmelerine davet ediliyorsanız o zaman CV üzerinde çok fazla oynama yapmamaya gayret edin. Fakat CV'nizi birçok yere göndermenize rağmen herhangi bir teklif almadıysanız o zaman mutlaka CV'nizi gözden geçirin ve yenilemeler yaparak daha anlaşılabilir bir CV hazırladığınızdan emin olun.

Yine de başarılı olamadıysanız o zaman çevrenizde bulunan insanlarla fikir alışverişi yapın. Özellikle bu konuda daha önce hazırlık yapmış ve başarılı olmuş kişileri bulun ve onlara hazırlamış olduğunuz CV'nizi gösterin. Ayrıca yüksek pozisyonlarda çalışan tanıdıklarınız varsa ya da personel görüşmeleri yapan birileriyle iletişime geçebilirsiniz bu sizin için tam bir nokta atışı olacaktır. Bu konuda aynı zamanda CV örneklerini incelemek, size az da olsa bir fikir verebilecektir.

CV kaç sayfa olmalıdır?

Bununla ilgili katı ve kesin kurallar yoktur, ancak bir CV'nin iki A4 sayfasını geçmemesi iyi bir uygulama olacaktır. Bu konuda çeşitli görüş farklılıkları bulunabilmektedir. Burada ki asıl kriterin CV'de yer alan bilgilerin nitelikleri olacaktır. Eğer iki sayfa hazırlanmış olan bir CV, gerçekten de gerekli bilgileri içeriyorsa, o zaman çok değerli olabilmektedir. Fakat işverenlerin günde onlarca CV okuyabildiği bir dönemde olduğumuzdan dolayı ne kadar kısa olursa o kadar iyi olacağını bilinmelidir.

Bu konuda yapılan araştırmalar da yine aynı sonucu ortaya çıkarmaktadır. Genel olarak değerlendirildiğinde CV hazırlama sonrasında bir sayfa olarak hazırlığını tamamlamış olan kişilerin daha fazla işe alımı söz konusu olmaktadır. Ayrıca aynı araştırmalarda son dönemlerde tek sayfa CV'yi daha fazla dikkate alan işverenlerin sayısında da ciddi bir artış olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu durum genel anlamda ele alındığında işverenlerin çok fazla bilgi kirliliği bulunan CV'leri dikkate almadıkları ya da üstün körü incelediklerinden dolayı başvurulara ret cevabı verilebileceğini işaret etmektedir.

Bununla birlikte etkileyici bir CV hazırlamalısınız. Hazırladığınız CV, çok uzun ve sayfalar dolusu olmamakla birlikte hiçbir şey anlaşılamayacak kadar da kısa olmaması da gerekmektedir. Verilen bilgiler ve açıklamalar tam anlamıyla yeterli düzeyde olmalıdır. İşveren tarafından CV'niz okunduğunda, sizi henüz görmemiş olmasına rağmen sizinle ilgili tüm detayları ve özellikleri biliyor olması gerekmektedir. Bu sayede hazırlanan CV ile birlikte çok daha rahat bir şekilde iş bulabileceksiniz.

CV hazırlama konusunda bazı ipuçları

CV hazırlama konusu oldukça dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Bu konuda her ne kadar İnternet üzerinden yapılan araştırmalar yetersiz kalsa da yine de en azından bir fikir edinebilmeniz mümkün olabilmektedir. 

Uzun açıklamalardan kaçının

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi CV'lerin hazırlanması sırasında hikaye yazıyormuş gibi sayfalar dolusu bilgi kalabalığına gerek yoktur. Açıklayıcı ve bilgi verici metinlerin yer alması yeterli olacaktır.  Hayatınız boyunca katıldığınız her faaliyeti listelemeye çalışmayın. Bir iş geçmişinden bahsediyorsak, o zaman genellikle son 10 yılı belirtmek veya bu açık pozisyon için en uygun işleri seçmek yeterlidir. Kısa ve özlü kelimeler ve ifadeler kullanın. En önemli bilgileri seçin ve detaylara girmek için mülakata çağrılacağınız günü bekleyin. Orada bir şeyler hakkında konuşmanız gerekeceğini unutmamalısınız. CV, ne kadar uzun olursa, işveren için onu algılamak o kadar zor olur.

Olumlu olun

Kendinize güvenin, güçlü yönlerinizi vurgulayın. Örneğin, becerilerinizin listesine en gelişmiş olanları ilk sıraya koyun. Cümle kurarken olumsuz cümleleri tercih etmeden kelimelerinizi yazın ve her konunun pozitif yönünü ele aldığınızı işverene hissettirin.

Dikkatli olun

Şirketin veya muhatabın adını yanlış yazmak, CV'de iletişim bilgilerinin olmaması, uygunsuz şakalar ve espriler vb. olumsuz kelimeler CV'nin ciddiye alınmamasına neden olabilir. CV’nizde yer alan tüm bilgilerin gerçek ve tam anlamıyla size ait olduğu konusunda emin olmalısınız. Yapacağınız en küçük hatanın, büyük sonuçları olabileceğini unutmamalısınız.

Profesyonel destek alın

CV hazırlama konusu oldukça önemli bir husustur. Bundan dolayı sadece İnternet üzerinden yapılan araştırmalarla yetinerek hazırlanmamalıdır. Bu konuda sık sık yanlış yapıldığı ve diğer insanların da bu hataları kopyala yapıştır tekniği ile kendi CV’lerine eklemelerinden dolayı birçok başvuru değerlendirilmemektedir.

Özellikle İngilizce CV hazırlamada hata yapmamak için bu sayfadan bilgi alınız. Bu İnternet sitesi, özellikle profesyonel CV hazırlama konusunda size çok faydalı bilgiler sunacak ve sizin için en doğru CV’nin hazırlanabilmesi için size yardımcı olacaktır.

Dürüst olun

CV hazırlarken tamamen dürüst olmalısınız. Verdiğiniz bilgiler kesinlikle abartılmamalıdır. İş alınma kararı verildikten sonra sizinle ve verdiğiniz bilgilerle ilgili genel bir araştırma yapılacağını unutmamalısınız. Bundan dolayı yanlış ya da yanıltıcı bilgiler vermekten kaçınmalısınız.