2019 Defter tutma ve sınıf değiştirme hadleri soru cevaplar

EYUP YÜCELİ Mali Müşavir Denetçi


2019 DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ; SORU -CEVAPLAR 

Vergi Usul Kanunu 177. maddesinde açıkça ifade edilmekle birlikte her yıl Tebliğle güncellenen DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ, bir diğer ifade ile BİLANÇO HESABI ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA HADLERİ, her yıl olduğu gibi yine gündemin ön sıralarında yerini almaktadır.

Bilhassa konuya ilgi duyan bazı meslektaşlarımın da bizimle paylaşımlarda bulunmaları bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. 

KONUYA İLİŞKİN bir Mali Müşavir Meslektaşımızın tarafıma gönderdiği görüş ve önerilerini buradan paylaşmak istiyorum, 

Meslektaşımız şöyle diyor, 

Eyüp Bey Merhaba ;

 

Halen Bilecik ili Bozüyük ilçesinde 1984 den bu yana mali müşavirlik ve Alomaliye.com sayfasının , forum bölümünde moderatörlük yapmakta olan bir meslektaşınızım. Öncelikle sanırım sizin önderliğinizde hayata geçirmiş olduğunuz muhasebedr.com web sayfası için sizi kutluyor ve başarılarınızın devamını diliyorum.

 

Üstadım; her yıl olduğu gibi bu yılın son günlerinde bizlerin en çok karşılaştığı sorunumuz defter tutma hadleri konusudur. Sizin 2019 Yılı Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri ile ilgili yazınızı okudum. İlgili yazınız içerisinde “Ayrıca 2020 Yılı için baz alınacak 2019 Yılı alış, satış ve iş hasılatı rakamları ise yayınlanacak Tebliğe göre  şekillenecektir.” demektesiniz.

 

Siz de takdir edersiniz ki bu konu iki şekilde yorumlanabiliyor.

 

Çok fazla detaylara girmeden aklıma takılan Ankara VD Başkanlığı’nın 26.12.2014 tarih ve Sayı:27575268-105 nolu özelgesinin son paragrafı ;

 

  Öte yandan, 2015 takvim yılında tutulacak defterin tayininde, faaliyetinize ilişkin gayri safi iş hasılatınızın Vergi Usul Kanununun 177’nci maddesinde yer alan ve 01/01/2015 tarihinden itibaren geçerli olacak olan hadlerle kıyaslanması suretiyle defter tutma ve sınıf değiştirme durumunuzun tespit edilmesi gerekmektedir.” şeklindedir.

 

Tabi ki farklı özelgeler de mevcut ama 253 sayılı VUK tebliğinin C-DEFTER TASDİKİ bölümü incelendiğinde de konu yukarıdaki özelgede olduğu gibi açıklanmıştır. Konu aslında bir iki cümlelik bir sirkülerle açıklanabilecek olmasına rağmen neden bu iş çözülmez eski bir meslek mensubu olarak anlamış değilim.

 

Türmob her yıl yayınlamış olduğu bu konu ile ilgili sirkülerde bir önceki yıl yayınlanan rakamları baz alarak hesaplama yapmaktadır. ( 2018 190.000 ) Ama sirkülerin son paragrafında kendi yorumları olduğunu özellikle yazmaktadır.

 

Ben de şahsen yıllardan beri , defter tutulan dönemde yayınlanacak bir sonraki yıla ait hadlerin esas alınması gerektiğini düşünüyorum. Bir başka ifadeyle 2018 dönemine ait defter sonuçlarının 2019 hadleriyle ve kanundaki artış azalış oranlarının uygulanması sonucu belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum ilgili yılda ( bu yıl için 23,73 arttırılmış haline göre açıklanacak) rakamları baz alarak işlem yapmaktayım.

 

Sadece düşüncelerimi paylaşmak istedim.  İyi çalışmalar dilerim.  Saygılarımla…. (Abdullah M.)


Meslektaşımıza tekrar teşekkürlerimizi ifade etmek isterim.


AYRICA,

-TÜRMOB ÖZEL SİRKÜLERİ; 2018/190 ; 2019 Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri


  ASMMMO'nun ; 2019 Defter Tutma Hadleri - Sınıf değiştirme ile ilgili açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz 


***


SORU; SAYIN YETKİLİ BENİM SORMAK İSTEĞİM İLK 01/01/2018 TARİHİNDE İŞE BAŞLAYAN MÜKELLEFİ BİLDİĞİNİZ ÜZERE TİCARET SİCİLİNE KAYIT ETTİRDİĞİMİZ DEN ÖTÜRÜ BİLANÇO USULÜNE GÖRE DEFTER TASDİK ETTİRDİK. FAKAT YIL İÇİNDE HİÇ BİR ŞEKİLDE  ALIM SATIM  YAPMADI 2019 YILI İÇİN TİCARET SİCİLİNE KAYITLI OLMASINDAN DOLAYI BİLANÇO DEFTER TUTMAYA DEVAM EDECEK MİYİZ YOKSA İŞLETME DEFTERİ TASDİK ETTİREBİLİR MİYİZ.  (Mali Müşavir Burhan Y.)


CEVAP;  Merhabalar BURHAN BEY

Vergi Usul Kanunu 179. Maddesinde; Bir hesap döneminin iş hacmi VUK. 177. Maddesine göre belirlenen hadlerden % 20‘yi aşan bir nispette düşük olursa veya Arka arkaya üç dönemin iş hacmi belirlenen hadlere nazaran % 20′ye kadar bir düşüklük gösterirse bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak, II. sınıfa geçebilirler, denmektedir.


Buna göre 2019 yılanda da BİLANÇO hesabı esasına göre defter tutmaya devam etmeniz gerekmektedir. Bilgilerinize rica eder iyi çalışmalar dilerim


***

SORU; Eyüp Bey merhabalar.
Geçiş hadleri ile ilgili yazınızı okudum öncelikle teşekkür ediyorum. Emlakçı bir mükellefim var, 2018 Yılı satışları 108.000 TL (KDV Hariç), 2017 Yılı da 33.000 TL dir. Bu hasılatlara göre 2019 Yılında 2. Sınıf olarak mı devam edecek yoksa BİLANÇO esasına göre 1. sınıf mı olacaktır? (GENCER A.) 

CEVAP; Merhabalar GENCER BEY, Emlak alım satım işiyle iştigal eden vergi mükellefleri komisyon adı altında iş hasılatı elde etmekle birlikte, gayrimenkul (Ev, arsa, arazi vs) mal alım satımı da yaparak ticari kazanç elde etmektedirler 

VUK 177. maddeye göre; 2019 Yılında tutulacak ticari defterler için bilanço hesabı esasına göre defter tutmaya baz alınacak 2018 Yılı rakamları; 
                                            
1.nci Bentteki Sınırlar; Alış; 190.000 TL Satış; 260.000 TL                             
2.nci Bentteki Sınırlar; Gayri Safi Hasılatı ;100.000 TL                         
3.ncü Bentteki Tutarlar; 1+2 Beraber Yapanlar; 190.000 TL olarak dikkate alınacaktır.

2018 Yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 23,73 olarak açıklanmıştır. 

Yine ayrıca; Bir hesap döneminin iş hacmi VUK. 177. Maddesine göre belirlenen hadlerden % 20‘yi aşan bir nispette fazla olursa  veya  VUK 180. maddeye göre, arka arkaya 2 dönemin iş hacmi belirlenen hadlere nazaran % 20′ye kadar bir fazlalık gösterirse bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak I. sınıfa geçerler ibaresi yer almaktadır.

Vermiş olduğunuz rakamlarla 1. sınıfa geçme şartları oluşmadığından dolayı 2019 yılında da işletme hesabı esasına göre defter tutmaya devam etmeniz mümkündür. (1 Ocak 2019 Tarihinden itibaren işletme defteri yerine DEFTER BEYAN sistemi uygulamasına geçilecek)

1/1/2019 tarihinden itibaren kullanmakla yükümlü olan “işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin” başvuruları www.defterbeyan.gov.tr  internet adresinden ya da gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine başvuruda bulunmaları Gelir İdaresi tarafından hatırlatılmaktadır. 

Ayrıca şartlar oluşmasa da, İşletme hesabı esasından BİLANÇO esasına göre defter tutmaya geçmek İHTİYARİDİR. İyi çalışmalar dilerim. 


Esen kalınız


EYUP YÜCELİ
Mali Müşavir - Denetçi