2019 Defter Tasdikleri ve Ücretleri, Soru Cevaplar

EYUP YÜCELİ Mali Müşavir Denetçi

DEFTERLERİN TASDİKİ VE ÜCRETLERİ,SORU-CEVAPLAR


2019 Yılında tutulması gereken defterlerin Noter onayı, elektronik defter ve sarf malzeme giderlerine istinaden Meslek mensuplarının müşterilerinden talepte bulunduğu ücretlerle ilgili bir çok soru gelmektedir.


Zamanım elverdiğince cevaplamaya çalıştığım sorulardan birkaçı;


SORU; Hayırlı çalışmalar,


Ben küçük bir esnafım, muhasebecimin bana söylediğine göre bu sene elektronik defter tutulacakmış, Notere defter tasdik ettirilmeyecekmiş. Muhasebecim gene de benden para istiyor, yıllık giderlerim içinmiş. Bu parayı ödeyecek miyim? Acele cevap verirsen sevinirim efendim. (Abdullah A.)


CEVAP; Yasa gereği, işletme defteri tutmakla yükümlü olan gerçek usülde vergi mükellefleri 1 Ocak 2019 Tarihinden itibaren Defter-beyan sistemi uygulamasına geçmesi gerekmektedir.

Defter beyan sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bulunan elektronik bir defter tutma sistemi olup zorunludur. Muhasebeciniz sizin adınıza bu sisteme kaydınızı yapacaktır.


Bu bağlamda; Elektronik Defter Genel Tebliğ hükümleri gereğince defterlerin elektronik ortamda oluşturulması, kaydedilmesi, beratların kağıt ortamında alınması, e-defter mükellefi gerçek kişiler için 2019 yılında kullanılacak olan kırtasiye sarf malzemeleri ve diğer masraflar, 12 aylık süre ile evrakların alışı ve iadesine ilişkin giderler, e-beyanname, e-bildirge, internet kullanım masrafları ile diğer gider paylarını Muhasebecinizin  sizlerden alması gerekmektedir. 


Muhasebeciniz, Sizlerden alınacak bu bedelleri Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda ve ilgili mesleki kuruluşların aldığı TAVSİYE niteliğindeki kararlar doğrultusunda ücretlendirmektedir. Ve yine sizin için harcamaktadır.


İlgili harcamaların sizin adınıza yapılacağı bilinciyle, ödeme yapmanızı önerir iyi çalışmalar dilerim


SORU: Merhaba Eyup Bey


Benim size bir sorum olacak, Bir limited şirketim var, Mali Müşavirim Defterlerin tasdiki kırtasiye gideri diye para istiyor. İstediği ücret yan komşu şirket muhasebecisinin istediği ücretten çok fazla. Muhasebecimle görüştüğümde sizin için uygun rakam bu diyor. Defterlerimi kendim tasdik ettiremez miyim? Bu parayı mali müşavire vermesen başıma bir iş gelir mi? Sıkıntı yaşar mıyız? Lütfen bizi aydınlatın. Teşekkürler (....... Ltd. Şti. M.Emin Y.)


CEVAP; Merhabalar Emin Bey


Öncelikle şunu belirteyim, Defterlerinizi kendiniz tasdik ettirebilirsiniz, tasdik, kırtasiye vb giderleri için de bir ücret ödemediğinizde de başınızı bir şey gelmeyeceği gibi bir sıkıntı da olmaz.

Ancak;

Şirketiniz adına Notere tasdikini yaptıracağınız defterlerin kaç sayfadan oluşacağı hayati önem taşımaktadır. Yapacağınız bir eksiklik ileride altından kalkamayacağınız cezai müeyyidelere maruz kalmanıza neden olabilecektir. Muhasebeciniz, bağlı olduğu SMMM Odasının tavsiye ettiği ücret üzerinden gerekli hesaplamaları yaparak size ücreti bildirmiştir. Bu nedenle Tasdik ve mazleme giderleri arasında farklılıklar oluşabilmektedir. Mali müşavirinize itimat ederek, firmanız adına hesapladığı ücreti ödemenizde fayda olacaktır.


Zira; her başarılı bir iş adamının arkasında mutlaka, işini iyi bilen, güvenilir ve uzman bir Mali Müşavir vardır.


-2019 Yılı İL İL DEFTER TASDİK Ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz...


Esen kalınız...


EYUP YÜCELİ
Mali Müşavir - Denetçi