BİR İŞ YERİNDE ÇALIŞAN MALİ MÜŞAVİR BÜRO AÇABİLİR Mİ?

EYUP YÜCELİ Mali Müşavir - Denetçi



Bir iş yerinde hizmet akdi ile çalışan Serbest muhasebeci mali müşavir unvanına haiz meslek mensuplarının mali müşavirlik bürosu açıp açamayacaklarına ilişkin sorular sıkça gelmektedir. 

Bu günkü konumuz meslektaşlarımızın bu sorunlarını gidermeye yönelik olacaktır...

Soru 1- Merhaba Eyüp Bey, 
Sizi www.muhasebedr.com 'da yazmış olduğunuz bir yazı için rahatsız ediyorum. Bir konuda sorum olacaktı. Cevaplarsanız çok memnun olurum.
Bilindiği üzere mali müşavirlerin SSK'lı olarak çalışması genel olarak kısıtlanmış durumda olduğu kanısı mevcut. Bölge Odaları da konuyu "HAYIR" şeklinde geçiştirmektedir. Sizin yazdığınız yazı neticesinde mali müşavirlik ünvanını kullanmadan bir şirkette çalışılabileceğini anlıyorum. Ya da farklı bir açıdan bakarsak SSK'lı olarak çalışılan iş akdi devam ederken aynı süreçte SMMM ofiside açılabilmektedir.

Bu bağlamda size bir sorum olacak. Özel şirkette "iç denetçi" ünvanı ile çalışmaktayım. Bu işime devam ederken SMMM ofisi açabilir miyim?

Cevaplarsanız çok mutlu olurum. İyi çalışmalar  (SMMM Ş.S.)

Soru 2- Ben özel bir kuruluşta ....... vasıflı olarak çalışan meslek mensubuyum. ilgili özel kuruluşta çalışmaya devam ederken mali müşavirlik büromu açmak istiyorum. konu ile ilgili olarak ..... Odası yetkilileri ile görüştüm. 

Oda yetkilileri, hizmet akdi ile çalışırken büro açtığım taktirde beni disiplin kuruluna sevk edebileceklerini ve sonuçta ceza alabileceğimi söylediler. 
Ben disiplin cezasına maruz kalmadan kendi büromu açmam için ne yapmalıyım? Büro açabilir miyim? Teşekkürler (SMMM Z.K.)

CEVAP; Öncelikle değerli meslek mensubu arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.

"Mali Müşavirlerin Bir İşyerinde SSK'lı Çalışma Şartları" başlıklı yazımda; 
3568 Sayılı Yasa ile yetki almış MESLEK MENSUPLARI kendi nam ve hesabına vergi mükellefi olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik faaliyetini icra ederken Bağ-kur'lu olma zorunluluğu dışında bir işyerine bağlı olarak çalışması sonucu SSK'lı olabileceklerini, bunun önemli şartlarının olduğunu, şartların ihlali halinde 3568 Sayılı Yasa gereği mesleki faaliyetten alıkoyma cezasına bile maruz kalınabileceğini belirtmiştim. (İlgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz) 

Bir iş yerinde hizmet akdi ile çalışırken kendi adına büro açacak olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir meslek mensuplarına öncelikle;

-Çalışmaya devam ettiği iş yerinden kendi adına iş yeri (Büro-ofis) açacağına dair muvafakatname almasını.

-SSK'lı çalışma kodu MUHASEBE MALİ MÜŞAVİR MESLEK MENSUBU dışında başka bir meslek olmasını. (Finans, pazarlama, İç denetçi, Kontrolör  vs)

-Vergi mükellefiyeti tesisinden önce konuya ilişkin TÜRMOB ve Gelir İdaresinden mukteza almalarını öneririm...

Sosyal güvenlik açısından konuya baktığımızda;

6111 sayılı Yasa ve 5510 sayılı Kanun kapsamında bir iş yeri sahibi gerçek kişi hem kendi primini ödeyebilir hem de başka yerde çalışarak SSK'lı olabiliyor. Bu durumda sizler hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı olarak prim ödeyebilirsiniz. İki tarafa da prim ödüyorsunuz ancak sadece SSK (4a)'lı sayılacağınızı unutmayınız. Bu durum sadece emekli maaşınızın artmasına neden olacaktır...  Hem SSK'lı hem de Bağ-kur'lu olmak istemiyorsanız Bağ-Kur kaydınızı durdurmanız mümkün bulunmaktadır

Serbest muhasebeci mali müşavirlik işiyle iştigal etmekte iken farklı bir unvanla bir başka yerde hizmet akdiyle çalışmaya ilişkin Mahkeme kararında; 

….. Serbest muhasebeci mali müşavirlerin bu unvan ve tasdik yetkilerine ilişkin olarak gerçek ve tüzel kişilere tabi hizmet akdiyle çalışmalarının yasaklandığı, bir başka anlatımla, serbest muhasebeci mali müşavir unvanını kullanmadan bir başka gerçek veya tüzel kişiye tabi olarak hizmet akdiyle çalışmasının önünde yasal yönden bir engel bulunmadığı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varıldığını belirtmektedir. 

Mahkeme kararında da görüldüğü üzere hizmet akdi ile farklı bir unvanla çalışan SMMM'nin kendi adına vergi mükellefiyeti ve büro açmasında bir engel görülmediği ayrıca SGK açısından da bir sakıncanın olmadığı anlaşılmaktadır 

Ancak;
Bu Serbest muhasebeci mali müşavir arkadaşlarımızın vergi mükellefiyeti tesis ettirmeden önce;
TÜRMOB ve Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan konuya ilişkin özelge talebinde bulunmalarını önerir iyi çalışmalar dilerim.

Sağlıcakla kalınız

KAYNAKLAR: