İkinci El Araçlara Uygulanacak KDV, Soru-Cevaplar

EYUP YÜCELİ Mali Müşavir - Bağımsız Denetçi

İKİNCİ EL ARAÇLARA UYGULANACAK KDV, SORU-CEVAPLAR - 4

EYUP YÜCELİ

Mali Müşavir - Denetçi

[email protected] 

İkinci el araçlara uygulanacak KDV oranlarına ilişkin sorulara cevap vermeye devam ediyoruz.

SORU; Merhaba Eyüp Bey size bir şey sormak istiyorum değerli vaktinizden bana da zaman ayırıp beni aydınlatırsanız çok memnun olurum, 

Ocak/Şubat/Mart ve Nisan 2019 tarihlerinde almış olduğumuz araçlarımızın şu an satışlarını gerçekleştireceğiz. alırken %18 kdv oranı ile aldığımız araçları %1 kdv oranı ile faturalandıracağız değil mi? 30/06/2019 tarihine kadar uzatılmış olması bunlar içinde geçerli mi? Biz 2.el araç alım satım işiyle uğraşıyoruz ben yazdıklarınızı takip ediyorum ancak yine de işin içinden çıkamadığım için sizin gibi bir uzmana danışmak istedim bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.. Neslihan B. İ....A.Ş)

CEVAP;  Merhabalar Neslihan Hanım 

31 Aralık 2018 Tarih ve 30642 Sayılı 4. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 535 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 3. Maddesinde belirtilen ticari araçların alım satımında yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı, 30 Haziran 2019 Tarihi sonuna kadar yüzde 1 olarak uygulanacaktır.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal etmekte olan vergi mükellefleri 22 Mart 2019 Tarihinden itibaren ikinci el araçların tesliminde yani satışında, bu araçların alımında uygulanan katma değer vergisi oranı uygulanacaktır.

Buna göre, söz konusu Kararın yürürlüğe girdiği 22/3/2019 tarihinden itibaren ikincil el araç ticareti yapan işletmelerce; 

- %1 KDV oranı uygulanarak alınan binek otomobillerinin tesliminde %1,

- %18 KDV oranı uygulanarak alınan binek otomobillerinin tesliminde %18 KDV oranı uygulanacaktır.

- 287 sayılı kararda zikredilen  tarife cetvelinde yer alan ikinci el araçlarda ise yüzde 1 KDV oranı uygulaması 30.6.2019 Tarihine kadar devam etmektedir (287 Sayılı kararda yer alan tarife cetveline bakmak için tıklayınız) 

 Aşağıda tanımları yapılan motorlu taşıtlardan yalnız "kullanılmış" olanlar, 

             "Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil). [(Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb., motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb. motorlu taşıtlar, "8703.10.11.00.00 özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar", "8703.10.18.00.00 diğerleri"] [Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar hariç.] (Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde bu Kararın 1 inci maddesinin (a) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.), (İlgili Tebliğe bakmak için tıklayınız) 

Ayrıca 2. el araç ticaretinde KDV uygulamasına ilişkin yazımıza https://www.muhasebedr.com/2-el-arac-ticareti-yapan-galericiler-dikkat-  linkinden ulaşabilirsiniz. Zira araç ticaretiyle iştigal eden vergi mükelleflerinde yeni bir uygulama bulunmaktadır. Bilgilerinize rica eder hayırlı işler dilerim.

SORU ; İkinci el araç sahibiyim turizm firması kurmayı düşünüyorum kendi üzerime kayıtlı olan 4 araç da fatura yok şirket kurduğum takdirde % 1 ile faturalandırılıp  3-5 sene sonra satarken % kaç ile satış yapmam gerekiyor ? yani % 1 ile giren araçlar satarken % kaç ile çıkar ötv indiriminden sonra % 1 mi % 18 ile mi ? 

Ayrıca, Faturasız araçların D2 belgesi almak için %1 faturalandırıp daha sonraki yıllarda şirketten çıkışını nasıl yapacağım? Konuyla alakalı herkes farklı şeyler söylüyor. Bu konuda bize yardımcı olabilir misiniz. Şimdiden teşekkür ederim.. (Ömer A.)

CEVAP; Merhabalar Ömer Bey 

Adınıza kayıtlı 4 adet D2 belgesi (D2 belgesi, şehir içinde taşımacılık görevini gerçekleştirmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere verilmektedir. D2 yetki belgesiyle birlikte 'Arızi' olarak adlandırılan, belirli zaman tarifesine uymaksızın seferler düzenlenebilmektedir. Güzergah boyunca aynı yolcu grubunun taşınması, kapalı kapı seferler ya da mekik seferler şeklinde taşıma, D2 belgesi ile yapılabilmektedir)  almaya uygun araç var ve siz vergi mükellefi değilsiniz.  Bu araçları şimdiye kadar ne için kullandınız?  

İlgili araçlarınız 287 sayılı kararda zikredilen listelerde yer alıyorsa yüzde 1 KDV oranı uygulanacaktır. (Yüzde 1 KDV oranı uygulanacak tarife cetveline bakmak için tıklayınız)

ŞİRKET kurduğunuz taktirde  şahsınıza kayıtlı araçları NOTER de ŞİRKETİNİZE satış yapmanız gerekecek ve şirketinizde bu araçlara GİDER PUSULASI düzenlemek zorundadır. Gider pusulasında KDV uygulaması bulunmamaktadır. 

Şirketiniz bu araçları 30 Haziran 2019 (Süre uzatılmadığı taktirde) tarihinden sonra satışını yaptığı taktirde  yüzde 18 KDV oranını uygulayacaktır. 

Ayrıca TURİZM TEŞVİKİ vs gibi uygunluk ve diğer detay bilgileri şirketinizin kuruluşunu yaptıracağınız Mali Müşavir'den almanızı önerir iyi çalışmalar dilerim.

Esen kalınız...


***

-YASAL UYARI-

***